Eğitim

Zirveye Çıkan Yol – Garry Kasparov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zirveye Çıkan Yol – Garry Kasparov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zirveye Çıkan Yol kimin eseri? Zirveye Çıkan Yol kitabının yazarı kimdir? Zirveye Çıkan Yol konusu ve anafikri nedir? Zirveye Çıkan Yol kitabı ne konu alıyor? Zirveye Çıkan Yol PDF indirme linki var mı? Zirveye Çıkan Yol kitabının yazarı Garry Kasparov kimdir? İşte Zirveye Çıkan Yol kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Garry Kasparov

Çevirmen: Selim Yeniçeri

Orijinal Adı: How Life Imitates Chess

Yayın Evi: Koridor Yayıncılık

İSBN: 9789944983976

Sayfa Sayısı: 285


Zirveye Çıkan Yol Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Garry Kasparov, yirmi yıldan uzun süredir dünyanın en yetenekli ve tüm zamanların en iyi satranç oyuncusu olarak kabul ediliyor. Zirveye Çıkan Yolda, Kasparov bir satranç üstadı olarak yaşamı süresince öğrendiği dersleri, başarıya ulaşmış karar verme sürecinde yararlı prensipler olarak sunuyor: Fırsatları iyi mi tartabilirsiniz, geleceği iyi mi tahmin edebilirsiniz ve kazanmanızı sağlayacak stratejileri iyi mi oluşturabilirsiniz? Tüm esasları canlı, emsalsiz bir tarzda konu alıyor; stratejinin, değerlendirmenin ve hazırlığın temellerinden, kişisel tarzınızı, hafızanızı, sezgilerinizi ve hayal gücünüzü kullanarak daha ince, daha insani sanatlar geliştirmeye kadar. Bizi, aralarında gerek insana (Üstat Anatoly Karpov) gerek makineye (IBMin süper bilgisayarı Deep Blue) karşı giriştiği efsanevi düelloların da bulunmuş olduğu, kariyerinin büyük maçlarına taşıyarak, siyaset, edebiyat, spor ve askeri tarih alanında birçok deneyimden alınan dersleri işliyor.

Üstün bir zeka ve gülmece duygusuyla, Kasparov, dünya genelinde bir satranç oyuncusu olmaktan Rusyadaki yeni politik konumuna kadar tüm kariyerine yayılan zaferlerini ve hatalarını konu alıyor. Eşi olmayan iş görüşlerini kişisel anılarla birleştiren esinlendirici bir kitap olarak, Zirveye Çıkan Yol günümüzün en büyük ve en yenilikçi düşünürlerinden birinin zihnine kapı açıyor.


Zirveye Çıkan Yol Alıntıları – Sözleri

  • Başarı, gelecekteki başarının düşmanıdır
  • Kazanmak, her şeyin yolunda olduğu ilüzyonunu yaratır.
  • “Satranç acımasızdır, insanları öldürmeye hazır olmanız gerekir.”
    – Nigel Short
  • Oyunun en büyük zorluklarından biri, tepki değil, fiil gerektiğinde, kısaca nereye gideceğinizi tam olarak göremediğinizde ilerlemeye devam etmektir. Tartakower, oyunun bu aşamasına yarı nüktedan bir tavırla “yapacak bir şey yok” derdi.
  • Ders: Diğer insanla ilgili, kendi hedeflerinizden ve performansınızdan gözünüzü ayırmanıza niçin olacak kadar kafa yormayın.
  • Her birimizin içinde , eşi olmayan bir başarı sırrı yatar .
  • Ancak niçin değişim istediğinizi hakikaten anladığınız süre değişimi başlatırsınız.
  • Her alandaki , her başarıya ulaşmış şirket yada kişi, başkalarından daha sıkı emek harcayarak ve daha çok odaklanarak bulunmuş olduğu yere gelir. En tepeye tırmanan kişiler kendilerine ve planlarına inanırlar; dahası, bu planların inançlarını hak ettiğini görmek ve göstermek için devamlı çalışırlar. Bu pozitif yönde bir döngü yaratır ve emek harcama arzuyu, arzu emek vermeyi körükler. Kendini sorgulamak bir alışkanlık haline gelmelidir; aşırı itimat ve can sıkıntısı şeklinde engelleri aşmanızı sağlayacak kadar kuvvetli bir alışkanlık. Bu, sadece devamlı uygulamayla geliştirilebilecek bir kastır.
  • Hangi şartların sizi doyum edeceğini bilene kadar, ne aradığınızı bilemezsiniz.
  • Her başarıyla, değişme becerisi de azalır.


Zirveye Çıkan Yol İncelemesi – Kişisel Yorumlar


Zirveye Çıkan Yol PDF indirme linki var mı?


Garry Kasparov – Zirveye Çıkan Yol kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Zirveye Çıkan Yol PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Garry Kasparov Kimdir?

Garik Kimoviç Weinstein (Kiril: Гарик Кимович Вайнштейн, 13 Nisan 1963, Bakü), 1985-2000 yılları arası dünya şampiyonu olan Rus (geçmişte Sovyet) satranç büyükustasıdır.

Garri Kasparov, 1963 senesinde Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti Bakü’de Yahudi bir baba ve Ermeni bir anneden dünyaya geldi.

1985’te Anatoli Karpov’u yenerek dünya şampiyonu unvanını kazanmış, bu unvanı 2000 senesinde yenildiği Vladimir Kramnik’e devretmiştir. Onun Temmuz 1999’daki FIDE Rating sıralamasında gerçekleştirdiği 2851 ELO puanı yalnızca Magnus Carlsen tarafınca geçilmiştir[1]. Pek oldukca şahıs kendisini tarihte görülmüş en kuvvetli oyuncu olarak değerlendirmektedir. 10 Mart 2005’de tekrar satranç turnuvalarına katılmayacağını açıklamıştır.


Garry Kasparov Kitapları – Eserleri

  • Zirveye Çıkan Yol
  • Derin Fikir
  • Kasparov’la Satranç Öğreniyorum


Garry Kasparov Alıntıları – Sözleri

  • Kazanmak, her şeyin yolunda olduğu ilüzyonunu yaratır. (Zirveye Çıkan Yol)
  • Ben kaybetmeyi hazmedemeyen biriyim. Bunu baştan belirtmek isterim. Kaybetmekten nefret ediyorum. Fena oyunları da kaybetmekten nefret ettim, iyi oyunları da. Zayıf oyuncular karşısında kaybetmekten de nefret ettim, dünya şampiyonları karşısında kaybetmekten de. (Derin Fikir)
  • İnternetin efsaneleşmiş ve söylenti yaymaktaki benzersiz becerisi sağ olsun, kendi zekâmla ilgili her türden yanlış bilgiye maruz kaldım. (Derin Fikir)
  • Bu öngörülebilir gelişim evresinden ilkin iki evre daha var: savaşım ve atılım. Bu Bill Gates’in aksiyomuna uyuyor: “önümüzdeki iki yılda gerçekleşecek değişimi abartıyor, önümüzdeki on yılda gerçekleşecek değişimi ise küçümsüyoruz.” Doğrusal bir ilerleme bekliyoruz fakat elimize geçen yalnız senelerce devam eden aksamalar ve olgunlaşma oluyor. Derken doğru teknolojiler birleşiyor yada eşik kütlesine erişiliyor ve pat diye, bir süreliğine dikey ilerlemeye geçerek bizi tekrardan şaşırtıyor, sonrasında olgunlaşma evresine ulaşıyor ve düzleşiyor. Zihinlerimiz teknolojik ilerlemeyi düz bir diyagonal çizgi olarak algılıyor fakat asımda daha oldukca s biçiminde. (Derin Fikir)
  • Ders: Diğer insanla ilgili, kendi hedeflerinizden ve performansınızdan gözünüzü ayırmanıza niçin olacak kadar kafa yormayın. (Zirveye Çıkan Yol)
  • Her başarıyla, değişme becerisi de azalır. (Zirveye Çıkan Yol)
  • Büyük düşler oluşturmayı bırakırsak, daha büyük bir amaç aramayı bırakırsak işte o süre kendimiz de makine oluruz. (Derin Fikir)
  • Her alandaki , her başarıya ulaşmış şirket yada kişi, başkalarından daha sıkı emek harcayarak ve daha çok odaklanarak bulunmuş olduğu yere gelir. En tepeye tırmanan kişiler kendilerine ve planlarına inanırlar; dahası, bu planların inançlarını hak ettiğini görmek ve göstermek için devamlı çalışırlar. Bu pozitif yönde bir döngü yaratır ve emek harcama arzuyu, arzu emek vermeyi körükler. Kendini sorgulamak bir alışkanlık haline gelmelidir; aşırı itimat ve can sıkıntısı şeklinde engelleri aşmanızı sağlayacak kadar kuvvetli bir alışkanlık. Bu, sadece devamlı uygulamayla geliştirilebilecek bir kastır. (Zirveye Çıkan Yol)
  • Her birimizin içinde , eşi olmayan bir başarı sırrı yatar . (Zirveye Çıkan Yol)
  • “Satranç acımasızdır, insanları öldürmeye hazır olmanız gerekir.”
    – Nigel Short (Zirveye Çıkan Yol)
  • Hangi şartların sizi doyum edeceğini bilene kadar, ne aradığınızı bilemezsiniz. (Zirveye Çıkan Yol)
  • Ancak niçin değişim istediğinizi hakikaten anladığınız süre değişimi başlatırsınız. (Zirveye Çıkan Yol)
  • İnsan zihni bir bilgisayar değildir;satranç makinesinin yapmış olduğu şeklinde, aday hamleleri muntazam bir halde listeleyip sonrasında onlara piyonun yüzde bir değerine kadar puan veremez.En disiplinli zihne haiz insanların bile rekabetin hararetiyle dikkati dağılır. Bu, insan bilişinin hem zayıflığı hem de gücüdür. Bazen bu disiplinsiz dikkat dağınıklıkları analizinizi zayıflatır. Bazense esin verir, ilk başta aday listenizde yer almayan güzel ya da paradoksal hamlelere neden olur. (Derin Fikir)
  • Daima soruları anladığımızdan ya da doğru soruları sorduğumuzdan güvenli olmadan cevap arıyoruz. (Derin Fikir)
  • Bizim yaklaşımımız önemlidir; istesek bile teknolojik gelişmenin ilerlemesini durdurabileceğimizden değil, yıkıma bakışımızın, ona ne kadar hazırlıklı olacağımızı etkilemesi yüzünden.Giderek artan bir hızla yaklaştığımız, tümüyle otomatikleşmiş ve suni zekâya dayalı geleceğe dair ütopik ve distopik görüşler içinde dünyalar kadar fark var. Bir seçim yapmamız lazım: Ya yeni zorlukları kucaklayacak ya da onlara karşı koyacağız.Geleceği şekillendirmeye yardım edecek ve yeni teknolojiyle olan ilişkimizin koşullarını kendimiz mi belirleyeceğiz, yoksa bu koşulları başkalarının bizlere dayatmasına izin mi vereceğiz? (Derin Fikir)
  • Başarı, gelecekteki başarının düşmanıdır (Zirveye Çıkan Yol)
  • Kökeni ne olursa olsun, satrancın entelektüel maharet ve stratejik düşünme için uzun soluklu bir sembol, ek olarak politikadan harbe, her tür spora ve hatta duygusal zorluklara kadar fazlasıyla popüler bir metafor olduğuna asla kuşku yok. Belki de bir teknik direktör için her “resmen satranç oynuyor” dendiğinde yada basit bir politik hareket “üç boyutlu satranç” olarak adlandırıldığında satranç oyuncuları komisyon almalı. (Derin Fikir)
  • Koşullara uyum sağlamak mühim fakat stratejinizi devamlı değiştiriyorsanız aslına bakarsak bir stratejiniz yoktur. Biz insanoğlu ne istediğimizi ve bu istediğimize en iyi şekilde iyi mi ulaşacağımızı çözmekte esasen oldukca zorlanıyoruz, o yüzden makinelerin büyük resme bakmasını sağlamakta zorlanmamıza şaşmamak gerek. (Derin Fikir)
  • “Yapmayı bilenler yapıyorlar, yapmayı bilmeyenler öğretiyorlar, öğretmeyi bilmeyenler öğretmenlere öğretiyorlar ve öğretmenlere öğretmeyi bilmeyenler siyaset yapıyor. ” (Derin Fikir)
  • Oyunun en büyük zorluklarından biri, tepki değil, fiil gerektiğinde, kısaca nereye gideceğinizi tam olarak göremediğinizde ilerlemeye devam etmektir. Tartakower, oyunun bu aşamasına yarı nüktedan bir tavırla “yapacak bir şey yok” derdi. (Zirveye Çıkan Yol)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş