Eğitim

Darwin’in Tehlikeli Fikri – Daniel C. Dennett Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Darwin’in Tehlikeli Fikri – Daniel C. Dennett Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Darwin’in Tehlikeli Fikri kimin eseri? Darwin’in Tehlikeli Fikri kitabının yazarı kimdir? Darwin’in Tehlikeli Fikri konusu ve anafikri nedir? Darwin’in Tehlikeli Fikri kitabı ne konu alıyor? Darwin’in Tehlikeli Fikri PDF indirme linki var mı? Darwin’in Tehlikeli Fikri kitabının yazarı Daniel C. Dennett kimdir? İşte Darwin’in Tehlikeli Fikri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Daniel C. Dennett

Çevirmen: Aybey Eper

Çevirmen: Bahar Kılıç

Orijinal Adı: Darwin’s Dangerous Idea

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051068343

Sayfa Sayısı: 690


Darwin’in Tehlikeli Fikri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dennett’e gore Darwin’in “naturel seçilim”i akılsız, mekanik algoritmik işlem olarak tanımlaması, evrimin tüm meyvelerinin algoritmik bir süreç sonucu ortaya çıktıklarını vurgulaması bu düşüncesi, Darwin’in tehlikeli fikridir.

“Darwin’in naturel seçilime bağlı evrim kuramı beni daima oldukca heyecanlandırmıştı; fakat seneler içinde onun büyük düşüncesinden duydukları rahatsızlığı gizleyemeyen, kusur arayıp işi azarlama boyutuna vardıran kuşkuculuktan tutun, açıkça düşmanlığını duyuru edenlere kadar şaşkınlık uyandıran bir düşünür topluluğunu karşımda buldum. Bunlar yalnız bayağı insanoğlu ve dindar düşünürlerden ibaret olmayıp, Darwin’in yanılgı içinde bulunduğunu söylemeyi yeğleyen laik filozofları, psikologları, fizikçileri ve hatta biyologları kapsıyordu. Bu kitap Darwin’in düşüncesinin niçin bu kadar kuvvetli olduğu, yeni bir temel üstünde ve şefkatli bir görünüş içinde şekillenen yaşamın bizlere iyi mi ümit aşılayabileceği hakkındadır.”

-Daniel C. Dennett-


Darwin’in Tehlikeli Fikri Alıntıları – Sözleri

  • Açık ve dürüstçe söylemek gerekirse, bu gezegen üstündeki yaşam çeşitliliğinin bir evrim sürecinin sonunda ortaya çıktığını görememek, içinde yaşayan her dört insandan üçünün okuma yazma bilmiş olduğu bir dünyada affı mümkün olmayan bir cehalettir.
  • Şu servi ağaçları bigün aralarında toplansa ve makul şekilde önlerindeki alanları paylaşıp güneş alabilmek uğruna giriştikleri rekabetten vazgeçse; bu komik ve masraflı gövdeler yapmaktan kurtulup tutumlu ve bodur ağaçlar haline gelir ve eskisinden oldukca daha çok güneş ışığı alabilirdi.
  • Bu gezegende yaşayan her insanın gelecekteki esenliği, evlatlarımızın eğitimine bağlıdır.
  • Çocuklarınıza Tanrı’nın birer aracı olduklarını illa öğretecekseniz, onlara en azından Tanrı’nın “tüfekleri” olduklarını öğretmeyin.
  • İnanç özgürlüğünü savunuruz, fakat yalnız bir yere kadar. Sizin dininiz köleliğin yada bayanlara işkence etmenin yada çocuk öldürmenin savunuculuğunu yapıyorsa ya da dine hakaret etti diye Salman Rüşdi’nin kellesine ödül koyuyorsa, o süre dininiz saygı duyulması mümkün olmayan özelliklere haizdir.
  • Bir dilin yok olup gitmesi, bir türün neslinin tükenmesine benzeyen bir kayıptır.
  • Düşünceler başarısızlığa uğradığında, kelimeler oldukca işimize yarar.
  • “Nükleik asitler, kendilerini ayda bile üretebilmek için insanı yarattı.”
    Sol Spiegelman


Darwin’in Tehlikeli Fikri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Zor bir kitap, felsefeci olması sebebiyle betimlemeler dikkat gerektiriyor fakat anlaşılmaz değil bir miktar alt yapınızında olması icap ettiğini düşünüyorum.Ufuk açıcı. (Barış Vardar)

Tehlikeli fikirler: Darwin’in ulaşmış olduğu noktanın ne kadar akla yakın olduğu ve bazılarının bunu çürütmek için neleri kullandığı oldukça sağlam örnek ve örgülerle anlatılıyor. Kolay okunan bir kitap değil. Sakin, dikkat ederek okumak lazım. Biraz da felsefi altyapı olsa daha da anlaşılır oluyor. Bu sebeple değişik göndermeleri var. Okuduğunuzda uzun süredir istediğiniz fakat yiyemediğiniz bir yemeği yediğinizdeki tadını, hazzını yaşıyorsunuz.
Bu kadar zor bir kitabı başarı ile tercüne eden sayın Aybey Eper ve Bahar Kılıç’a da teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Bu tada onlar olmasa ulaşamazdım. (Kemal Hamamcıoğlu)


Darwin’in Tehlikeli Fikri PDF indirme linki var mı?


Daniel C. Dennett – Darwin’in Tehlikeli Fikri kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Darwin’in Tehlikeli Fikri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Daniel C. Dennett Kimdir?

Daniel Clement Dennett günümüz batı felsefesinin mühim felsefecilerinden biridir. 1942 Boston Massachusetts doğumludur. İlgilendiği mevzular: evrim teorisi, bilim felsefesi, zihin felsefesi, suni zekâ, psikoloji felsefesi, bilişsel bilim ve şuur. Şu anda Tufts Üniversitesi’nde Bilişsel Bilim Bölüm Başkanı’dır.


Daniel C. Dennett Kitapları – Eserleri

  • Aklın Türleri
  • Bilinç Açıklanıyor
  • Darwin’in Tehlikeli Fikri
  • Özgürlüğün Evrimi
  • Sezgi Pompaları ve Diğer Düşünme Aletleri
  • Özgürlük Alanı
  • Freedom Evolves


Daniel C. Dennett Alıntıları – Sözleri

  • Halüsinasyonların uzun soluklu duyusal yoksunluğun düzgüsel sonucu olduğu bilinir. (Bilinç Açıklanıyor)
  • Sadece ilk hamlelerinde talih yardım etmiş olduğu için birçoğu hayatta kalabilen rahat Skinnerci yaratıkların tersine, Popperci yaratıklar, ilk hamlelerinin iyiliğini şansa bı­rakmayacak kadar kurnaz oldukları için hayatta bırakılırlar. Elbet­te kurnaz olmak da bir şanstır, fakat yalnız talihli olmaktan da­ha iyidir. (Aklın Türleri)
  • Nasıl ki yalnızca ellerinizle pek marangozluk yapamazsanız yalnızca beyninizle de pek fazla düşünemezsiniz. Bo Dhalbom (Sezgi Pompaları ve Diğer Düşünme Aletleri)
  • Bu gezegende yaşayan her insanın gelecekteki esenliği, evlatlarımızın eğitimine bağlıdır. (Darwin’in Tehlikeli Fikri)
  • Bizler kim bilir bir anlamın var bulunduğunu düşünmek suretiyle belirlendik. (Özgürlüğün Evrimi)
  • “Biz felsefeciler, birer hata uzmanıyızdır.
    … Biz felsefeciler, yanıtlar şu şekilde dursun, doğru soruların bile neler olduğundan kimsenin güvenli olamayacağı şekilde her şeyi karıştırıp derinlemesine hatalı hale getirmenin mümkün olan tüm yolları üstüne uzmanlaşırız.” (Sezgi Pompaları ve Diğer Düşünme Aletleri)
  • Bilinçli zihin, yalnız beyinden ibaret olması imkansız. (Bilinç Açıklanıyor)
  • Yanlış idrak­lama olasılığı olmayan hiçbir idrak etme yoktur. (Aklın Türleri)
  • Açık ve dürüstçe söylemek gerekirse, bu gezegen üstündeki yaşam çeşitliliğinin bir evrim sürecinin sonunda ortaya çıktığını görememek, içinde yaşayan her dört insandan üçünün okuma yazma bilmiş olduğu bir dünyada affı mümkün olmayan bir cehalettir. (Darwin’in Tehlikeli Fikri)
  • Bir özgür irademiz bile yok mu?”
    “Yine şu halk psikolojisi” diye yanıtladı Palmquist. “Güzel bir hayal. Belki de lüzumlu bir hayal; öyleki ki, bilincinin belirli bir kıs­mı kendisinden ayrı duruyor, kendi performansını denetliyor ve değerlendiriyor. Fakat beyin, şefi olmayan bir senfoni orkestrası­ dır. Şu anda, öteki enstrümanlar değişik bir kreşendoyla tırmanır­ken kendini meraklı bir gösterişle inceleyen bir obua ya da piko­loyu duyuyoruz. Geriye kalan, sonucunda vücudundan görevli olan fakat tarif gereği kendinden görevli olmayan, kulakları­nızın arasındaki dirsek makarna mayalayan elektrokimyasal yı­ğını içinde rekabet halindeki ıslak paralel işlemcilerin oldukça karmaşık dengesidir.” (Özgürlük Alanı)
  • İnanç özgürlüğünü savunuruz, fakat yalnız bir yere kadar. Sizin dininiz köleliğin yada bayanlara işkence etmenin yada çocuk öldürmenin savunuculuğunu yapıyorsa ya da dine hakaret etti diye Salman Rüşdi’nin kellesine ödül koyuyorsa, o süre dininiz saygı duyulması mümkün olmayan özelliklere haizdir. (Darwin’in Tehlikeli Fikri)
  • Beyinlerimizi kültürün birikim yığınlarıyla donatırken edin­diğimiz akıl araçlarından hiçbiri, elbet ki, sözcüklerden —ön­ce konuşulan, sonrasında yazılan sözcüklerden— daha mühim değil­dir. Uyarı sinyalleri ve işaretler rahat yaratıkların dünya üzerin­deki seyirlerini iyi mi kolaylaştırıyorsa, sözcükler de kavrayışı aynı şekilde (ve kat kat daha çok) kolaylaştırarak bizi daha ze­ki kılarlar. Paylaşılabilen, eleştirilebilen, belgelenebilen ve değişik perspektiflerden görülebilen dev şeklinde bir taşınabilir ve anımsanabilir birikim olmadan, soyut ve çokboyutlu fikirler dünyasında seyretmek, tam anlamıyla olanaksızdır. Konuşma­nın ve yazmanın, yüz binlerce (ve bir ihtimal milyonlarca) yılla bir­birinden ayrılan, tamamen değişik iki yenilik bulunduğunu ve her birinin kendine özgü değişik güç kümelerine haiz bulunduğunu anımsamak oldukca önemlidir. (Aklın Türleri)
  • Düşünceler başarısızlığa uğradığında, kelimeler oldukca işimize yarar. (Darwin’in Tehlikeli Fikri)
  • Eğer özgür iradeye haiz olmanın bir önemi var ise, bu, özgür iradeye haiz olmamak korkulu bir şey ve ona haiz oluşumuzdan şüphelenmek için iyi nedenlerimiz olabileceği için böyledir. Peki, neyden korkuyoruz? Özgür iradeye haiz olmamaktan korkuyoruz. Ama tam olarak neyden korkuyoruz? Ve niçin? Özgür iradeden mahrumiyet manzarası karşısında ürken herhangi biri bu dehşet durumun neye benzediği hakkında bir miktar ipucuna haiz olmak zorundadır. Gerçekten de bu mevzuya ilişkin literatürde bir takım anolojiye rastlamak mümkündür: Özgür iradeye haiz olmamak o ya da bu halde hapiste olmaya yada hipnotize olmaya yada nüzul olmaya yada bir kukla olmaya yada (bu sıralama uzar gider) benzer. (Özgürlük Alanı)
  • Yaşamlarımızdaki vakalarla ilişkilendirdiğimiz acıların ve zevklerin bir çok, sonucunda, ummaya ve anımsamaya bağlıdır. (Bilinç Açıklanıyor)
  • Yönelmiş sistemler, tanımları gereği, davranışları yönelmişlik tavrından yola çıkarak tahmin edilebilen/açıklanabilen tüm varlıklardan ibarettir. Kendi kendini kopyalayan makromoleküller, bazıları öbürlerinden oldukca daha garip olan termostatlar, amipler, bitkiler, sıçanlar, yarasalar, insanoğlu ve satranç oyna­yan bilgisayarlar, yönelmiş sistemlerdir. Yönelmişlik tavrı, bir varlığın hareketlerini anlamak için ona eyleyici muamelesi yapmayı öngördüğünden, onun akıllı bir eyleyici bulunduğunu var­ saymak zorundayız, bu sebeple aptal bir eyleyici her türlü akılsızlığı yapabilir. (Aklın Türleri)
  • Bilinç akımında yüzen şeyler (…) aslına bakarsak bizim onlar bulunduğunu düşündüğümüz şeyler değiller. Gerçekte oldukca farklılar, aslına bakarsak onlar için yeni sözcükler bulmamız gerekiyor. (Bilinç Açıklanıyor)
  • “Bir hata yaptığınızda bunu inkâr edip sırtınızı dönmektense kendi hatalarınızın duayeni olmalı, onları birer sanat eseri şeklinde kafanızın içinde evirip çevirmelisiniz…” (Sezgi Pompaları ve Diğer Düşünme Aletleri)
  • Zihinsel içerikler, beyindeki hususi bir bölmeye girerek değil, ayrıcalıklı ve gizemli bir ortama aktarılarak da değil, davranış kontrolüne egemen olmak için ve dolayısıyla uzun süre devam edecek etkilere kavuşmak için —ya da yanıltıcı bir ifadeyle söylersek, “belleğe girmek” için— öteki zihinsel içeriklere kar­şı girdikleri yarışları kazanarak bilgili hale gelirler. Ve biz konuşabildiğimiz için ve kendi kendimizle konuşmak en hükmedici etkinliklerimizden biri olduğundan, zihinsel bir içeriğin hükmedici hale gelmesinin en etkili yollarından biri, kontrolle­rin dil kullanan bölümlerini gütme konumuna geçmesidir.
    (..)
    olduğunuz şey tam olarak bedeninizin geliş­tirmiş olduğu bir sürü yeterlik arasındaki tüm bu rekabet et­kinliği organizasyonudur. (Aklın Türleri)
  • Fakat sen daha büyük ve daha zararı olan bir yanılsamanın içindesin. Kontrol yanılsaması. (Özgürlüğün Evrimi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş