Eğitim

Felsefe Düşünce Tarihi – Ayhan Aydın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Felsefe Düşünce Tarihi – Ayhan Aydın Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Felsefe Düşünce Tarihi kimin eseri? Felsefe Düşünce Tarihi kitabının yazarı kimdir? Felsefe Düşünce Tarihi konusu ve anafikri nedir? Felsefe Düşünce Tarihi kitabı ne konu alıyor? Felsefe Düşünce Tarihi PDF indirme linki var mı? Felsefe Düşünce Tarihi kitabının yazarı Ayhan Aydın kimdir? İşte Felsefe Düşünce Tarihi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ayhan Aydın

Yayın Evi: Pegem Akademi Yayıncılık

İSBN: 9786054282623

Sayfa Sayısı: 344


Felsefe Düşünce Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu kitap, düşüncenin üstünde düşünmek ve yaşamın güzelliklerine değişik pencerelerden bakmak için ek olarak insan olmanın mutluluğunu duyumsamak ve hayata tekrardan gülümsemek için yazılmıştır. Bu nedenle okunmaya kıymet.

Gerçekten insan olmak da insanı anlatmak da zor bir iştir. İnsanın ne olduğu sorusunu St. Augustinus şöyleki yanıtlıyor. “Bu soru bana sorulmadan önce yanıtını biliyordum ama artık bilmiyorum” Kitabın yazarı olarak ben de bu yanıta katılıyorum. Ayrıca böylesine mühim bir soruya kestirme yanıtlar vermek, mevzunun ciddiyeti ile bağdaşmaz. Üstelik bu soruya cevap vermek bu denli kolay olsaydı elinizdeki kitabın yazılmasına gerek kalmazdı. Kitabın her satırında ve satır aralarında bu soruya verilen değişik yanıtlara şahit olacaksınız. Bu yanıtlar, insanların en büyükleri olan filozofların düşünceleri beklentileri, umutları ve kaygıları ile yoğrulmuştur. Her biri insanoğlunun tanımlanması zor gerçekliğine; yalnızlığına, saldırganlığına, bilgeliğine, azizliğine ve günahkârlığına değişik pencerelerden bakmışlardır. Bu yanıtlardan herhangi birinin doğru bulunduğunu düşünmek yerine, hepsinin gerçeğin bir yönünü aydınlattığını düşünmek, akla daha uygun görünmektedir.

Sonuçta bu kitap her insanın kabul edeceği ortak bir yanıta ulaşmak için değil (ki bu gerçekçi bir beklenti de değildir.) kendi varoluş biçimimizi ve doğamızı idrak etmek için okunmalıdır.


Felsefe Düşünce Tarihi Alıntıları – Sözleri

  • Skolastik öğreti sığ bir dar görüşlülüğün doğrusu evet yada hayır’ın öğretisidir. Şu sebeple bu anlayışa gore, tek bir doğru ve gerçek vardır. İnsanın her kuşkuculuğu, öznel algıları ve bunlara bağlı kavramlaştırma çabaları yanlış hatta zararlıdır. İnanç sisteminin akıl ve data kanalıyla sorgulanması ise, günahkârlara özgü küstahlıktan başka bir şey değildir. Şu sebeple insanoğlu inanmak için düşünmelidir.
  • Tekrar dirilerek mutluluk içinde sonsuz bir yaşam sürme özlemi, insanoğlunun en büyük isteği olmalıdır.
  • Ortaçağ felsefesine gore insanoğlunun kötülüğe karşı koyması, aslına bakarsak kendini, doğaya karşı savunmasıdır. Varsayılan insan doğası kötüdür.
  • Hıristiyanlık dinine aykırı olduğu nedeni öne sürülerek Atina’da bulunan Akademia’nın kapatılması, yeni bir baskı sürecinin başladığının ilk emaresidir.
  • Plotinos’a gore ruhu yine Tanrı’ya döndürecek üç yol ya da üç geçit vardır. Bunlar sanat, sevgi ve felsefedir. Erdeme, bilgeliğe ve bunların sonucu olan mutluluğa sevgi ve felsefe kanalıyla ulaşılabilir.
  • Bilge kişiler kendi kendine yetme bilincine haiz oldukları için, onlar bir tek belli bir toplumun ya da devletin yurttaşı değil, tüm dünyanın yurttaşıdırlar. Diğer bir değişle bilge kişiler için etnik köken, soy, tarihsel ve ülküsel beraberlik anlamlı değildir. Onlara gore tüm insanlık bir aile olarak hisseden kişidir. Basit insanoğlu ise, bir tek mensup oldukları toplumun ve devletin bir parçası sayarlar. Esasen şaşırtıcı bir durum da değildir. Şu sebeple bayağı insanoğlu dar görüşlülükleri yüzünden, etnik kökene ve coğrafyaya sıkı sıkı bağlıdır. Ancak insan data yardımıyla geliştikçe, bireycilikten evrenselliğe doğru yol alır ve böylece aklın ve erdemin tüm uluslar için geçerli olan ilkelerinin ışığında dünya yurttaşı(kozmopolitik) olur. Zenon’a gore dünya yurttaşlığı tüm insanların birliği eşitliği ve kardeşliği ilkelerine dayanır. Burada ulusların ve sınıfların birbirine üstünlükleri söz konusu olmaz.
  • “Evrenin ve insanoğlunun her durumu, Tanrı tarafınca detaylı bir halde belirlenmiştir. Bu belirleniş periyordik bir yine şeklinde yaşanır. Gelecekte olacakları, yaşamı belli amaçlara gore yönlendiren Tanrı’dan başka kimse bilmesi imkansız.”
    -Kıbrıslı Zenon ( M.Ö. 336-264)
  • “İnsan kendi kaderini belirleyebilir. Bu bağlamda pek oldukca iç ve dış etken bulunmakla beraber, insan kör bir zorunluluğun ve buyurgan bir tanrısal istencin kurbanı değildir.”
    Epikurus
  • “Boş bir insanın ne işe yaradığını düşünmek bile insana ürtüntü verir.” diyor Aristoteles
  • Aristoteles’e gore yaşamak, varlığın özünde olan gizil potansiyeli ortaya çıkması, başka bir anlatımla örtülü olanın aydınlanmasıdır.


Felsefe Düşünce Tarihi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Felsefeye yeni başlayanlar için düşünürlerin mütevazı ve açık bir halde anlatıldığı, kıymetli hoca Ayhan Aydın ın felsefe zamanı kitabı. Dönemlere gore sırasıyla sınıflandırılarak düşünürlerin görüşlerinin birbirleriyle ortak ve değişik yönleri ek olarak güzel bir halde belirtilmiş.
İnsan, sıkılmadan merakla okuyabiliyor. Kişi kimi vakit hem yadırgıyor hem de benimsiyor tüm bu düşünülenleri.
Liseden yüksek lisans seviyesine kadar hepimiz bu kitabından faydalanabilir. İyi okumalar (nalan özden)

İsmini birebir karşılayan güzel bir yapıt olmuş. İçerisinde Yunan düşünürlerinden başlayıp 20.yüzyıl düşünürlerine kadar pek oldukca mühim şahsiyeti barındırıyor. Sofie’nin Dünyası adlı eserdeki Doğu Felsefe’sinin eksikliğini, Batı Tefekkürü ve İslâm Tasavvufu adlı eserdeki objektif zayıflığı içinde her yönden tamamlayan güzel bir kitap. Felsefe’ye merak salan her türün bu kitabı (Belirli bir birikimle daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.) bir gözden geçirmesi hatta yalayıp yutması lüzumlu. (Mehmet Niyazi Aslantürk)

Aristo’dan Sarter’a, Platon’dan Marks’a kadar malum bilinmeyen birçok filozofun, felsefe fikir akımlarının anlatıldığı bir kitap. Felsefeye ilgi duyanların okuması ihtiyaç duyulan temel eserlerden birisi. Öncesinde yapılacak küçücük araştırmalar kitabın daha iyi anlaşılmasını elde edecektir. İnsanın dünyadaki yeri, varoluş amacı, toplumların ve insanların düzenine dair eleştiriler ve tavsiyeler taşıyan birçok başlık… Sadece okumakla yetinmeyip uzun bir süre de hazmedilmeye çalışılması ihtiyaç duyulan bir yapıt. (Yücel Ceyhan)


Felsefe Düşünce Tarihi PDF indirme linki var mı?


Ayhan Aydın – Felsefe Düşünce Tarihi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Felsefe Düşünce Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ayhan Aydın Kimdir?

Ankara ve Hacettepe Üniversiteleri mezunu olan yazar, İngilizce ve Eğitim Bilimleri alanında yüksek tahsil görmüştür. Bir süre İngilizce öğretmeni olarak vazife icra eden Aydın, bu dönem içinde bir taraftan lisansüstü öğrenimini sürdürürken öte taraftan M.E.B.’in çeşitli komisyon ve kurullarında vazife almıştır. Doktora öğreniminden sonrasında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde part-time öğretim elemanı olarak çalışmıştır. Halen Eskikent Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan yazar ek olarak Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevinde bulunmaktadır. Kendisini özetlemek gerekirse yaşamsever olarak tanımlayan yazarın 80 dolayında yayınlanmış makalesi, ek olarak ikisi araştırma kitabı olmak suretiyle (M.E.B. Merkez Örgütünde Yetki Devri Sorunu, Milli Eğitim Politikaları ve Şuraları) toplam 10 yayımlanmış kitabı vardır. Yayımlanmış kitapları şunlardır: Derslik Yönetimi, Eğitim Psikolojisi, Felsefe: Düşünce Tarihi, Eğitim Sevgidir, Yaşama Sanatı, Yaşadığımız Dünya, Hayat Neden Güzeldir, Eğitim Hikayedir (Derleme), Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Fakülteleri (Ortak Yazarlı). Yazar psikoloji ve felsefeye ilgi duymakta ve bu alanlarda ürünler vermektedir.


Ayhan Aydın Kitapları – Eserleri

  • Eğitim Sevgidir
  • Hayat Neden Güzeldir
  • Yaşama Sanatı
  • Mutluluk…
  • Felsefe Düşünce Tarihi
  • Yaşadığımız Dünya
  • Eğitim Hikayedir
  • İnsanca Varolma Sanatı
  • Derslik Yönetimi
  • Düşünce Tarihi ve İnsan Doğası
  • Eğitim Psikolojisi
  • Yaşamın ve Sevginin Anlamı
  • Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi
  • Umut


Ayhan Aydın Alıntıları – Sözleri

  • İnsan kendi yaşamından görevli olmayı öğrenemediği sürece insanlaşamaz. (Eğitim Sevgidir)
  • Bazı insanoğlu hayvanları öldürmenin bir spor hatta sanat bulunduğunu düşünürler. Oysa öldürmekle sanat ve spor kavramlarını bir arada kullanmak bile sakıncalıdır… Çocuklarımıza ilk öğretmemiz gerken doğru; tüm canlıların yaşama hakkına haiz olduğu gerçeğidir… Şu sebeple hayvanların ölümü karşısında kayıtsız kalmayı başaranlar, insanların ölümüne de kayıtsız kalmayı başarıyorlar! (Eğitim Hikayedir)
  • Yaşamın bir ilkesi ya da yasası yoktur. Her şeyin kıymeti göreli ve kişiseldir. Onu sadece siz bilebilirsiniz. Size ne kadara mal olduysa onun kıymeti odur. (İnsanca Varolma Sanatı)
  • Huxley, Cesur Yeni Dünya kitabını, insanlığı kendi ürünü olan cemiyet biçimine karşı uyarmak amacıyla yazmıştır. (Yaşadığımız Dünya)
  • “Boş bir insanın ne işe yaradığını düşünmek bile insana ürtüntü verir.” diyor Aristoteles (Felsefe Düşünce Tarihi)
  • Sınıfta talebe sayısının genel olarak 30’un üstünde olması, istenmeyen bir durumdur. (Derslik Yönetimi)
  • Fenalık insanoğlunun egoist ve yıkıcı bir istenci sonucudur. (Düşünce Tarihi ve İnsan Doğası)
  • Sosyal yaşam bir fare yarışı gibidir. İnsanlar numaralanmış, sayılaştırılmış ve sınıflanmıştır. Tek tek bireyler olarak değil, etnik ve dinsel kökenlere yada sosyo ekonomik değişkenlere gore sınıflanan insanoğlu, bunların sebepleri üstünde düşünmekle değil, sıralamada üstte olmaya çalışmakla yükümlüdürler. Şu sebeple altta kalanların canı çıkar. Dolayısıyla çağıl yaşamda paylaşma ve dayanışma yerine, çekişme ve rekabet vardır. (Eğitim Sevgidir)
  • Birey, içinde yaşamış olduğu toplumun değerlerine uygun bir kişilik yapısı geliştirebilmek için, ilk olarak kendini ve toplumu tanımalıdır. (Derslik Yönetimi)
  • Başkalarının problemlerine ilgi duymayan ve onlarla ilgilenmeyen insanoğlu, asla yeterince insanlaşamazlar. (Eğitim Hikayedir)
  • “Hırsız, aç olduğundan fırından ekmek çalan değil, yaşamın amacını ve öteki insanların geleceğini çalan hırsızdır.” (İnsanca Varolma Sanatı)
  • Ortaçağ felsefesine gore insanoğlunun kötülüğe karşı koyması, aslına bakarsak kendini, doğaya karşı savunmasıdır. Varsayılan insan doğası kötüdür. (Felsefe Düşünce Tarihi)
  • Nasıl kalsiyum eksikliği kemik gelişimini negatif yönde etkisinde bırakır, kişiyi zayıf ve kuvvetsiz bırakırsa, sevgisizlik de insanı edilgen, kırılgan ve sayrılıklı yapar. (Yaşama Sanatı)
  • “Büyük insanların hedefleri vardır, diğerlerinin arzuları.” (Yaşadığımız Dünya)
  • Başkalarına yaptığın her şeyi, bununla beraber kendine de yapmış olursun. (Eğitim Hikayedir)
  • Göz kendini göremezmiş misali. (Mutluluk…)
  • Bozulduğu vakit, insandan daha korkulu bir mahluk yoktur.
    Sofokles (Hayat Neden Güzeldir)
  • Hatırlar mısın doğduğun zamanları? Sen ağlarken hepimiz sevinçle gülümsüyordu. Öyleki bir yaşam yaşa ki, öldüğün vakit hepimiz ağlasın, sen mutlulukla gülümse. (Hayat Neden Güzeldir)
  • Hiç kimse varoluşunu cemiyet haricinde bulamaz. (Eğitim Sevgidir)
  • İyi insanoğlu; baktıklarında iyi görürler, dinlediklerinde iyi işitirler, görünüşleri sıcaktır, davranışları zariftir, doğruları konuşurlar, mesleklerinde ciddidirler, şüphe duyduklarında doğru soruları merak ederler, öfkelendiklerinde nedenlerini bilirler, kazandıklarında da kaybettiklerinde de asla adaletten vazgeçmezler. (Umut)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş