Eğitim

İslam Ne Değildir – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İslam Ne Değildir – Emre Dorman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

İslam Ne Değildir kimin eseri? İslam Ne Değildir kitabının yazarı kimdir? İslam Ne Değildir konusu ve anafikri nedir? İslam Ne Değildir kitabı ne konu alıyor? İslam Ne Değildir PDF indirme linki var mı? İslam Ne Değildir kitabının yazarı Emre Dorman kimdir? İşte İslam Ne Değildir kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Emre Dorman

Yayın Evi: İstanbul Yayınevi

İSBN: 9786056621260

Sayfa Sayısı: 680


İslam Ne Değildir Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bugün Müslümanların çoğunluğuna bakarak İslam’ı doğru idrak etmek ve değerlendirmek mümkün değildir. Zaten İslam’ın ölçüsü Kuran’dır; Müslümanlar değildir. Kuran ayetleri yalnız inanç etmeyenlere değil inanç edenlere de uyarı niteliğindedir: Ey inanç edenler! Hep beraber İslam’a (teslimiyet yoluna) girin ve şeytanın adımlarını izlemeyin! (Bakara 208) ve Ey inanç edenler! İman edin Allah’a, O’nun elçisine, elçisine indirdiği kitaba! (Nisa 136) şeklinde ayetlerde, İslam’a ve inanç etmeye çağrı edilenler aslına bakarsan inanç etmiş olanlardır.

Demek ki bilincinde olarak ya da olmayarak imanımızı teslimiyet yolu olan İslam’ın temel ilke ve değerlerinin dışına çıkarmakta, inanan bir insana yakışmayacak davranışlarda bulunmaktayız. Belki de bundan dolayı: Eğer inanan kimselerseniz, imanınız ne fena şey emrediyor size! (Bakara 93) ve Şimdi siz vahyin bir kısmına inanıp bir kısmını inkar mı ediyorsunuz? (Bakara 85) şeklinde ayetler ile uyarılmaktayız.

Allah’ın vahyi olan Kuran’a uygun olmayan birçok inanç ve iddia, İslam adına ortaya atılmakta, Allah’ın insan aklı ve yaratılışına uygun kıldığı din, tanınmaz ve yaşanmaz hale getirilmektedir. İslam’ın gerçekte ne bulunduğunun görülebilmesi için, Kuran ayetlerinden hareketle ilk olarak İslam’ın ne olmadığının ortaya konulması gerekir. İslam’ın ne olmadığı anlaşıldığında, gerçekte İslam’ın ne olduğu ve niçin insan aklı ve yaratılışına en uygun inanç olduğu da anlaşılacaktır.

Emre Dorman, bu çalışmasında İslam’ın ne olmadığını 40 başlık altında incelemiş ve İslam dini hakkında doğru malum yanlışlara delilleri ile beraber son aşama mütevazı, açık ve anlaşılır bir dil ile dikkat çekmiştir. Bu kitabı okuduktan sonrasında İslam dini hakkında temelsiz iddiaların geçersizliğine ve Allah tarafınca indirilen/gönderilen din ile insanoğlu tarafınca üretilen din anlayışları arasındaki şaşkınlık verici farka şahit olacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)


İslam Ne Değildir Alıntıları – Sözleri

  • Bugün Müslümanların çoğunluğuna bakarak İslam’ı doğru idrak etmek ve değerlendirmek mümkün değildir.
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın vakit gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur .
  • Allah var ve bizi yaratmıştır dememize karşın sanki O yokmuş şeklinde davranmamız ciddi bir çelişki oluşturmaktadır.
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir .
  • Gelen bunca tanrısal mesaja ve peygambere karşın insanların mühim bir kısmı yaratılışlarına aykırı davranmayı asla terk etmedi. Bir çok insan, aklının, yaratılışının ve vicdanının sesini gerektiği şeklinde dinlemediği şeklinde tanrısal buyruklara da gerektiği şeklinde ehemmiyet vermedi, dini ve insani ilkelere bağlı kalmış olarak sulh, refah ve itimat içinde yaşamak yerine, dini ve insani değerleri hiçe sayarak hareket etme yoluna girdi
  • Peygamberimiz hayatta olsaydı ” Çekin o kirli ellerinizi Allah’ın halis dininden ve uydurduğunuz şeyleri dinselleştirmeyin benim üzerimden ” diyeceği ne oldukça “Müslüman” var.
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var .
  • İSLAM NE DEĞİLDİR.
    1. İslam, İnsanın Aklı, Vicdanı ve Doğası ile Çatışan Bir Din Değildir
    2. İslam, Yaşanılması Zor Bir Din Değildir.
    3. İslam, Reform İhtiyacı Olan Bir Din Değildir.
    4. İslam, Belirli Bir Dönem İçin İndirilmiş ya da
    Son zamanların Gerisinde Bir Din Değildir.
    5. İslam, Müslümanlar Üstünden Yargılanacak Bir Din Değildir.
    6. İslam, Çoğunluğu, Hakikat İçin Ölçü Alan Bir Din Değildir.
    7. İslam, Bazı Şartlar ve İbadetlerle Sınırı olan Bir Din Değildir.
    8. İslam, Anlaşılması Zor, İlkesiz ve Belirsiz Bir Din Değildir.
    9. İslam, Eksik Bırakılmış ya da Tamamlanması Gereken Bir Din Değildir.
    10. İslam, Peygamber Merkezli Bir Din Olmadığı Gibi Peygambersiz
    Bir Din de Değildir.
    11. İslam, Rivayet Dini Değildir.
    12. İslam, Birilerinin Sahiplik İddiasında Bulunacağı Bir Din Değildir.
    13. İslam, Haksızlık ve Zulüm Karşısında Etkisiz ve Sessiz Kalacak Bir Din Değildir.
    14. İslam, Savaş ve Düşmanlık Dini Değildir .
    15. İslam, Yeryüzündeki Savaş ve Kargaşanın Sebebi Değildir.
    16. İslam, Baskı ve Zorbalık Dini Değildir.
    17. İslam, Korkulacak Bir Din Değildir.
    18. İslam, Sevgisizlik ve Merhametsizlik Dini Değildir.
    19. İslam, Kabalık, Saygısızlık, Kibir ve Nezaketsizlik Dini Değildir.
    20. İslam, Haksızlık ve Duyarsızlık Dini Değildir.
    21. İslam, İnsanın Özgür İradesini Yok Sayan Kaderci Bir Din Değildir.
    22. İslam, Allah ile Kul Arasında Aracıların Olduğu Bir Din Değildir.
    23. İslam, Kuran Vahyi ile Tamamlanmıştır. Kuran’dan Sonra Başka Vahiy
    Gelecek Değildir.
    24. İslam, Gizemli, Sırlı, Gerçek Dışı, Evliyalar ve Kerâmetler Dini Değildir.
    25. İslam, Sahtelik, Biçimcilik, Gösteriş ve Taklit Dini Değildir.
    26. İslam, Hikâye ve Kıssacılık Dini Değildir..
    27. İslam, Ruhban (Din Adamı) Sınıfının Olduğu Bir Din Değildir.
    28. İslam, Cemaat, Tarikat ve Şeyhler Dini Değildir.
    29. İslam, Siyasete ya da Güce Alet Edilecek Bir Din Değildir.
    30. İslam, Mezhepsel Ayrılıkların Olduğu Bir Din Değildir.
    31. İslam, Yahudi ve Hıristiyanlara Düşman Bir Din Değildir.
    32. İslam, Kadın Düşmanı Bir Din Değildir.
    33. İslam, Akıl Düşmanı Bir Din Değildir.
    34. İslam, Bilgi ve Bilim Düşmanı Bir Din Değildir.
    35. İslam, Müslümanların Bilim ve Teknolojide Geri Kalmalarının
    Nedeni Değildir.
    36. İslam, Felsefe Düşmanı Bir Din Değildir.
    37. İslam, Deizm Gibi Akımların Tehdit Oluşturabileceği Bir Din Değildir.
    38. İslam, Sanat Düşmanı Bir Din Değildir.
    39. İslam, Çevreye ve Doğaya Karşı Duyarsız Bir Din Değildir.
    40. İslam, Hayvan Haklarını Yok Sayan Bir Din Değildir..
  • “İslam bizi dindar kılmadan önce , insan kılmak için vardır.”
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir.
  • Müslümanların hızla artan büyük nüfusuyla övünmemiz , bana şişmanlığıyla övünen ve almış olduğu yeni kilolardan haz duyan adamı hatırlatıyor.
  • Bu dinin sahibi Allah’tır. Allah’ın yarattığı insan ile Allah’ın indirdiği din kendi içinde uyum gösterir. Allah’ın dini ile fıtratımız, tıpkı gövde ölçülerimize uygun ısmarlama bir elbise ile bedenimizin uyumu şeklinde eksiği ve fazlası olmadan üzerimize tam olarak uygundur.
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz.
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna doğrusu yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş şeklinde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir kişi olmamızı ister .
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir.


İslam Ne Değildir İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Devletimizde din algısını ikiye ayırabilirz:
1 – İndirilen Din
2 – Uydurulan Din
Bu kitap indirilen dini öğrenmek ya da uydurulan dini görmek isteyenler için ilk başlangıç kitabı olabilir. Ben Mustafa İslamoğlu’nun Üç Muhammed kitabını da başlangıç kitabı diye niteleyebilirim. Emre Dorman islam ın ne olmadığını 40 başlık altında incelemiş ve ayetlerle desteklemiş. En sevdiğim kısmı bu oldu. Dayanağı kuran ve perspektif kuran , daha güzel ne olabilir? İslam a müslümanlara bakıp küsenler için güzel bi sav çürütücü kitap olabilir. Eleştiri yapacağım tek yeri teferruatının fazla olması olabilirdi. Bu mimvalde bir oldukça kitap okudum sözü daha azca tutabilinirdi bir ihtimal fakat yeni başlayanlar için diye adlandırdığımda detay yerinde olmuştur diye kendimi telkin ettim. Şunu da eklemesem haksızlık olur : İstanbul Yayınevi ni kutlama ederim. Oldukça temiz kitap okuyan biriyim. Sıfır şeklinde kitabı bitiririm lakin 400 sayfa üstü kitap kaliteleri düşükse kitap kapağı sırt tarafınca çizilerek zarar görüyo. Bu kitap ergonomik bir yapıdaydı diyebilirim. İş bankası yayınları örnek olarak klasiklerde muhakkak savrulur kitabım. Bu kitap Hem yumuşak hem sağlam idi. İyi okumalar şimdiden … (Nur)

Emre Dorman: Konular bağımsız olduğundan başka vakit devam edeceğim.Ayrıca kitap kalınca oluğu için de… Emre dorman kitapları güzeldir
Bu kitap da oldukça güzel. Cevapları arayanlar için doyurucu. (Kamer)

Bir arkadaşımın armağan etmesiyle tanıştığım kitapta İslam hakkında en oldukça malum 40 yanlışa yanıt verilmeye çalışılmış. Her ne kadar ilk başta 680 sayfalık kitap insanı bir düşündürse de yazarımız Emre Dorman’ın akıcı dili yardımıyla çabucak okuyorsunuz. Genellikle kitapların altını çizmesemde armağan olduğundan dikkatimi daha oldukça vererek okumak istedim. Hatta bu davranış şuan hayatımda bir dönüm noktası oldu ki, fikri eserleri bu kitabından sonrasında çizerek okumaya başladım. (Ahmet Burak Ozyurt)


İslam Ne Değildir PDF indirme linki var mı?


Emre Dorman – İslam Ne Değildir kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de İslam Ne Değildir PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Emre Dorman Kimdir?

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelâm bilim branşında hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009). Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslam Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.


Emre Dorman Kitapları – Eserleri

  • İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar
  • Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu
  • Allah’a Öğretilen Din
  • Kendini Kınayan Nefis
  • Kur’an-ı Kerim’deki Emirler ve Yasaklar
  • Din Neden Gereklidir?
  • Allah’ın Parmak İzi
  • İslam Ne Değildir
  • Modern Bilim:Tanrı Var
  • 101 Soruda Kur’an
  • Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var?
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi
  • Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi
  • Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile


Emre Dorman Alıntıları – Sözleri

  • Fizikçi Paul Davies ise evrenin başlangıcını oluşturan Big Bang sürecinin patlama hızının tehlikeli sonuç ayarı hakkında şu şekilde bir yaklaşımda bulunur:
    “Evren, birazcık bile yavaş genişleseydi çekim gücü sebebiyle içine çökecekti; birazcık daha süratli genişleseydi evrenin maddesi tamamen dağılıp gidecekti. Bu iki felakatin arasındaki dengenin ne kadar iyi hesaplanmış olduğu sorusunun cevabı oldukça ilginçtir. Eğer patlama hızının meydana geldiği zamanda bu hız gerçek hızından yalnız 10 üstü 18’de 1 kadar bile farklılaşsaydı, bu, lüzumlu dengeyi yok etmeye yetecekti. Dolayısıyla evrenin patlama hızı inanılmayacak kadar kırılgan bir kesinlikle belirlenmiştir. Bu nedenle Big Bang, herhangi bir patlama değil, her yönüyle oldukça iyi hesaplanmış ve düzenlenmiş bir oluşumdur. (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • John Lennox’un da dikkat çekmiş olduğu şeklinde Galileo, Kopernik, Kepler, Pascal, Boyle, Newton, Faraday, Mendel, Pasteur, Kelvin, Maxwell şeklinde tarih süresince bilime en büyük katkıları icra eden bilim adamlarının tamamı Tanrı’ya inanmışlardır. Üstelik onların Tanrı’ya inanmaları bilim vapmalarına engel olmamış aksine bu inanç onların ana esin kaynağı olmuştur”s. 55 (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Bilim İlişkisi)
  • Altmış yaşına gelen biri günde sekiz saatten 20 yıl uyur. Kalan 40 yılda da ayakta uyur. Yaşam söylediğin işte budur… (Kendini Kınayan Nefis)
  • Adalet , hak ve hukuk yalnız kendinden olana değil kendinden olmayana da uyguladığın vakit gerçek anlamda kıymetli ve geçerli olur . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmak, onu kimlik olarak taşımakla değil, gereklerini yerine getirmekle kazanılacak bir sıfattır. (Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu)
  • Eğer yaşam bundan ibaretse tüm yapılanlar bizimle birlikte yok olmaya mahkûmdur. En iyi ihtimalle uzayın ömrünü doldurması neticesinde her şey yokluğa mahkum olacaktır. Ahiret olmadan yaşam anlam ifade etmeyen ve trajikomik bir hikayeden ibaret kalır. (Teolojik ve Felsefi Açıdan Din ve Ahlak İlişkisi)
  • İslam inancı için ölçü Kur-an’dır , Müslümanlar ya da Kur’an dışı kayıtlar değildir. (İslam Ne Değildir)
  • İyi olanı da fena olanı da meydana getirecek olan insandır. (101 Soruda Kur’an)
  • “Bilim tarihinde, o meşhur Galileo davasından bu yana, bilimsel gerçeğin dünyanın dini yorumuyla bağdaştırılamayacağı iddiası onlarca defa tekrarlanmıştır. Her ne kadar şu anda bilimsel gerçeğe kendi alanı içinde dil uzatılamayacağına ikna olmuş olsam da, hiçbir vakit dini düşüncenin özünü, insanoğlunun bilinçlilik sürecinde zamanı geçmiş, bizim şu andan itibaren bir kenara bırakmamız ihtiyaç duyulan bir safhanın bir parçası olarak görmedim. Bu yüzden, hayatım süresince bu iki değişik fikir alanı arasındaki ilişki üstüne düşünmek zorunda kaldım bu sebeple işaret ettikleri şeyin gerçekleştiğinden hiçbir vakit kuşku etmedim.”
    Warner Heisenberg (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Bugün ahlaklı bir insana örnek olarak bir Müslüman değil de Japon gösteriliyorsa her insanın Müslümanlığını sorgulaması gerekir. (İslam Ne Değildir)
  • Din bizlerden , insan olmanın onuruna doğrusu yaratılışımıza uygun davranmamızı , mesuliyet bilinci içinde duyarlı ve ilkeli bir insan olmamızı , inancımıza karşın Allah yokmuş şeklinde yaşamamamızı , insanlara itimat vermemizi , adaletli , merhametli , doğru ve örnek bir kişi olmamızı ister . (İslam Ne Değildir)
  • “Bu Kur’an Allah’tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir; o, kendisinden önceki kitapları (asıllarını) doğrulamakta ve konulmuş olan hükümleri açıklamaktadır; bunda kuşku yoktur, O âlemlerin rabbindendir.”
    Yunus Suresi-37.ayet (101 Soruda Kur’an)
  • Ân oluyor bir acayip duyguya varıyorum;
    Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?…
    Necip Fazıl Kısakürek (İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar)
  • İnsani ve ahlâkî değerler noktasında kırıklarla dolu bir karnemiz var . (İslam Ne Değildir)
  • Müslüman olmaya , dini öğrenmeden ilkin insan olmayı öğrenmekle başlanabilir . (İslam Ne Değildir)
  • Dinin sahibi Allah’tır. Kimse din adına iyelik iddiasında bulunamaz. Allah adına konuşamaz. Allah’ın kitabı olan Kur’an’dan kanıt getiremediği bir görüşü din olarak insanlara sunamaz. (İslam Ne Değildir)
  • Tüm yaşam hatta alınan her bir nefes o yaşamı ve nefesi verene bakılırsa yaşanır. (Din Neden Gereklidir?)
  • Bakışımızı Evren ‘in neresine cevirsek büyük bir ihtişama, oldukça ince hesaplara ve tanrısal bir sanata rastlarız. Yeter ki Allah ‘ın yaratma sanatı üstüne düşünerek aklımızı çalıştıralım. (Allah’ın Parmak İzi)
  • Yaşam tesadüflere başvurularak açıklanamaz.
    Üstelik yaşam, fizik ve kimyanın kanunlarını aştığı için yaşamın kökeni asla kendi kendini örgütlediği senaryo ile açıklanamaz.
    Bununla beraber yaşamın fizik ve kimyanın kanunlarını aşıyor olması yaşamin sebebinin fizyolojik bir şeyden oldukça daha fazlası olması icap ettiğini anlarız.
    Bu şeklinde bir durumda mantıklı olan tek izahat şudur: Yaşamın sebebi olan ve olmaya devam eden şey ne şanş ne fizik ne de kimyadır; Tanrı’dır.
    Dean L. Overman, A Case Against Accident and Self-Organis (Modern Bilim:Tanrı Var)
  • Okuduğumuzu en güzel şekilde anlamamızı, anladığımızı en güzel şekilde yaşamamızı, yaşadığımızı da en güzel şekilde anlatmamızı söyleyensin. (Allah’ın Rahmeti-Ayetler ve Dualar ile)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş