Eğitim

Kızlar Bulağı – Yusuf Vezir Çemenzeminli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızlar Bulağı – Yusuf Vezir Çemenzeminli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kızlar Bulağı kimin eseri? Kızlar Bulağı kitabının yazarı kimdir? Kızlar Bulağı konusu ve anafikri nedir? Kızlar Bulağı kitabı ne konu alıyor? Kızlar Bulağı PDF indirme linki var mı? Kızlar Bulağı kitabının yazarı Yusuf Vezir Çemenzeminli kimdir? İşte Kızlar Bulağı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yusuf Vezir Çemenzeminli

Orijinal Adı: Qızlar Bulağı

Yayın Evi: Hədəf

İSBN: 9789952464702

Sayfa Sayısı: 224


Kızlar Bulağı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Şəhər darvazasının ağzında bir aslan heykəli var idi.Bu, Həmədanın himayəçisidir.Bunun üzərinə oturub, şəhərin saraylarına, atəşgədələrinə, qüllələrinə, bağ-bağçalarına son dəfə olaraq tamaşa etməyə başladım.Bu əsnada aslanın arxa tərəfində gözümə bir xoruz dəydi. Ağ və gözəl xoruz idi. Bu xoruzu tanıyıb heyrət etdim, Jinduqtun idi, üç gün əvvəl itmişdi. Xoruza yanaşdım, heç də ürkməyərək qucağıma atıldı. Bağrıma basdım, bərabərcə yola düşdük…


Kızlar Bulağı Alıntıları – Sözleri

  • Eşq sönmüş də olsa onu alovlandırmağa çalış. Çünki insanoğlunun xəyali eğer olmazsa, həyat məhsulsuz bir səhraya dönər.
  • Günəşin altında heç bir şey baqi deyil!
    Yalnız mətanət və mübarizə baqidir!
  • Heyvanları himayə edərək, insanları heyvan şəklinə salan bir həyatı məmnuniyyətlə tərk edirəm!
  • … Yaşayış qanunları çox sadədir.
    Yaşamaq, tox və salamat yaşamaq, yaşayışın cəfasını azaldıb, səfasını çoxaltmaq.
  • “Dünya mənim üçün əzabdan başqa bir şey deyildi.”
  • “…eşqinə layiq olmaq istərdim.”
  • Ayrılıq, iştə, həyatın əsası! Bundan mütəəssir olmamalı!
  • -Mühafizəkarlıq həyata durğunluq verir,-dedi,-halbuki durğunluq həyata yakışmayan bir sifətdir.
  • – Ahuramazda, sana en sadık olanlar kimler?
    Ahuramazda yanıt verdi:
    – Bana en sadıllar iyi düşünceli, hoş sözlü, salih amellilerdir.
  • Zövqsüz bir ruha malik isə zahiri gözəlliyi heç deməkdir, çünki zahir batinin təzahüründən ibarət olmalı. Bu iki amil biri digərindən ayrılaraq mühakimə edilməz. Cismani gözəlliyə bir ruhani hüsn də əlavə olunarsa, tam bir ahəng vücuda gələr.
  • Qoca,-deyir,-dünyada ən böyük arzu nədir?
    -Arzusuzluq!
    -Ən böyük həqiqət hankıdır?
    -İnkar
    -Ən muntazam yol?
    -Şübhə!
    -Ən böyük həzz?
    -Nisyan!
  • Ən fərəhli yеr İnsanın еv tikəcəyi yеrdir!
  • Ayrılıq, iştə, həyatın əsası!
  • Ancaq həyat tühaf bir şеydir, bunu bil! О, çalışanların və bacaranların malıdır. Çalışmayanlar, acizlər, tənbəllər və acı təbiətlilər həyatda müvəffəq оlmazlar.
  • Ancaq həyat tühaf bir şeydir, bunu bil! O, çalışanların və bacaranların malıdır. Çalışmayanlar, acizlər, tənbəllər və acı təbiətlilər həyatda müvəffəq olmazlar. Bunu bil!


Kızlar Bulağı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ilk olarak beni, Azerbaycan Edebiyatının mühim adları ile tanıştırarak kendi seçtiği bazı klasikleri kitaplığıma armağan eden kıymetli dostum ve de meslektaşım Şəhle Hanıma (shehlarshd) inceliği, zarifliği ve dostluğu için yeniden teşekkür ederim.
Eser zamanı ve felsefik bir roman türündedir. İçerisinde Mitolojik öğeler bol miktarda bulunur. Genel bir kanı olarak “Büyük İran” denilen sadece tarihçi olarak benim ve etkilendiğim pek oldukca isimin “Oğuz İli” adını verdiği coğrafyanın; Sosyo-kültürel, ekonomik, zamanı ve dini bilgilerini okuyucuya oldukca iyi aktarmaktadır.
Akıcı üslubu ile tesiri altına alan Azerbaycan edebiyatının mühim isminin kaleminden okunması ihtiyaç duyulan ve kitaplığınızda bulunması ihtiyaç duyulan bir eserdir. (Serkan A. Karatan)

Ölmeden ilkin ne olursa olsun okunmalı eserlerde bugün: En mühim nokta, bir milletin içine sızıp kaleyi içten fethetme tabirinin sona kadar hakkını vermiş kahraman. Kitabı iyi mi tasvir edeyim, bilemiyorum. Kitabın kahramanı eski çağda yaşamış bir adam ve o çağlardaki medeniyetlerden daima informasyon verir bizlere. Medeniyetlerin felsefi görüşleri, ekonomik, siyasal ve toplumsal hayatları, örf ve adetleri gözümüzde canlanır. Bir çok vakit bu tane acaba gerçek mi, şu vaka yaşanmış mı diye düşündürür bizi, fakat derhal arkasından da gerçek yaşanmış olaylardan örnekler verir. Eski çağların inanışlarını katı eleştirmiş, esaslı deliller getirmiştir. Eser bir nevi vakit makinesi benzer biçimde tesir yarattı bende. Taa Sümerden, Mezopotamyadan başlayıp Mısıra, Yunanistana vs götürdü. Bu kadar derin düşünen, bu kadar bilgili ve kültürlü edebiyatçı ve siyasetçiye haiz olmak bir millete gurur vermeli ve mirasını devam ettirmeli, minimum Yusuf bey kadar kuvvetli eserler yaratılmalı.
Tekrar okur muyum? – Evet (Kıvırcıx)

`Bu söhbəti xatırlarkən “səadət nədir?”- deyə, öz-özümə sual verdim.
Səadət şəxsi “mən”dən, şəxsi təmayüldən, şəxsi arzuda əl çəkərək ümumi “mən”liyə, ümumi təmayülə və ümumi aruzya xidmət etmək deməkdir.`
Əsər yuxu içində yuxu, nağıl içində nağıl xarakteri daşıyır. Biz Əhmədi oxuyuruq, Əhməd Çoponu oxuyur, Çopo isə daha başqa nağılları.. beləcə davam edir və iki hissədə ibarətdir. Birinci hissədə Xoruz qəbiləsindəki Çoponun tələbəlik illərindən, ikinci hissə isə Qoç, Yel qəbiləsi, İskit diyarıdakı macəraları ilə davam edir.
Əsər özündə müxtəlif ölkələrin miflərini, hekayələrini və əfsanələrini əhatə edir. Həmçinin avesta və babil qanunları qarşımıza çıxır.
Studentlər əsərində də olduğu kimi, yenə köhnə çürümüş adət-ənənə ilə mübarizə, tənbəllik, müharibə və vəhşiliyə qarşı harp özünü göstərir. Çəmənzəminli, tək yolun şəxsi mənafeyi cəmiyyətin mənafeyinə qurban verilməsində görürür.
Düşünürəm ki, Yusif fikirlərini müxtəlif obrazlarla çatdırsa da, daha çox Çopo və Ceyniz onun idealarının daşıyıcısıdırlar.
Xoş mütaliələr! (Murmur)


Kızlar Bulağı PDF indirme linki var mı?


Yusuf Vezir Çemenzeminli – Kızlar Bulağı kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Kızlar Bulağı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yusuf Vezir Çemenzeminli Kimdir?

Vezirov ailesinin soyu, 18. asrın Karabağ Hükümdarı İbrahimhali Han’ın nüfuzlu vezirlerinden kabul edilen Mirza Alimehmedağa’ya dayanır. Yusuf Vezir, 12 Eylül 1887’de Şuşa’da dünyaya gelir. Babası Meşedi Mirbaba Iran, Orta Asya ve Türkiye’yi gezmiş; Fars ve Türk dillerini muhteşem bilen, edebiyatla ilgili bir kişidir. Genç yaşta servetini tükettikten sonrasında Ağdam’da bir attar dükkanı açarak şifacı olarak çalışmaya adım atar. Oğlunun eğitimi ile bizzat meşgul olup ona Farsçayı ve en varlıklı şekliyle Türkçeyi öğretir.

Viyana’daki Tal Yayınevi’ne Ali ve Nino’yu içeren kalınca bir el yazması bırakarak ortadan kaybolan şık kıyafetli adam da büyük bir ihtimalle, hükümetin izniyle vatanına dönmeye hazırlanan Yusuf Vezir Çemenzeminli’den başkası değildir. Ülkesinde sırasıyla Bakü İşçisi gazetesinde redaktör, Devlet Planlama Komitesi İctimai-Medeni Kısmı’nde danışman; Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin Şarkiyat ve Pedagoji Fakülteleri ile Tıp ve Petrol Enstitülerinde Azerbaycan ve Rus dillerinde öğretim görevlisi olarak çalışır.

Rusça-Türkçe (Azerbaycan lehçesiyle) Lügat’ün hazırlanmasında vazife alır. Bu arada en mühim eserleri içinde yer edinen Kızlar Bulağı, Talebeler, 1917. Yıl adlı romanlar ile Hazreti Şehriyar isminde güldürü eseri yazar. Tolstoy, Turgenyev, Nevarov, Victor Hugo benzer biçimde usta yazarların eserlerini Azerbaycan Türkçesine aktarır.

1937 senesinde Sovyet yönetiminin, Azerbaycan edebiyat ve sanat dünyasından birçok meşhur adı tutuklayıp idam ettirmek için düzenlemiş olduğu “temizleme operasyonu” esnasında işinden atılır. Stalin’e yazdığı mektuba ve Moskova’ya gitmesine karşın uzun bir süre işi olmayan kalır. 1938 senesinde bir gazete ilanına müracaatı sonucu, Özbekistan’ın Urgenç şehrindeki Horezm Vilayet Pedagoji Enstitüsi’ne baş muallim ve kütüphane müdürü olarak atanır.

1937-38 temizleme operasyonu esnasında sorgulanan bazı entelektüellerin ifadelerine dayanılarak 1940 senesinde tevkif edilip Bakü’ye getirtilir. Novkorod iline bağlı bir taşra hapishanesine sürgüne gönderilir. 1943 senesinde sürgünde ölür.


Yusuf Vezir Çemenzeminli Kitapları – Eserleri

  • Ali ve Nino
  • İki Od Arasında
  • Studentlər
  • Kızlar Bulağı
  • Bir Cavanın Dəftəri
  • Qumarbazın Arvadı
  • Əsərləri – I Cild
  • Seçilmiş Əsərləri
  • Əsərləri – III Cild
  • Əsərləri – II Cild


Yusuf Vezir Çemenzeminli Alıntıları – Sözleri

  • Günəşin altında heç bir şey baqi deyil!
    Yalnız mətanət və mübarizə baqidir! (Kızlar Bulağı)
  • Şəhvət üstündə vicdanlarını boğmağa alışıq idilər;
    çoxarvadlılıq, qadın hüququnu tanımamazlıq və bundan irəli gələn dəhşətlər adət yerini almışdı . (Studentlər)
  • Söz ki var, deyir, bülbül kimi bir candır, ürküdərsən ötməz. (İki Od Arasında)
  • İnsan korkak olsa bile , vatanı uğruna kahramanca savaşarak ölebilirmiş demek ki ! (Ali ve Nino)
  • İnsanın ruhu bir gece içinde değişebiliyor. (Ali ve Nino)
  • Məsələ din icad edəndə deyil, məsələ bəşərin din axtarmasındadır. (Studentlər)
  • -Çünki eşq yoxdur, eşq şairlərin boş xəyallarının məhsuludur. Eşq bir xəyaldır. Xəyalla yaşam keçirmək isə işsizlərin işidir. Öyrəniş və alışma var. Bir adam bir adama öyrəşir,alışır,onu görmədikdə könlü sıxılır. (Studentlər)
  • Sabah gününə qızmayan,axşam gününə heç qızmaz… (Bir Cavanın Dəftəri)
  • Yenə qara buludlar könlümü bürümüş, yenə həyat acılığı damağıma çökmüş. Dərdlərimə şərik axtarıram. Dəftərim, sevgili dostum səhifələrini məndən əsirgəmir. Yazıram. Qələmimin ucundan göz yaşları damır. Ürəyim sızıltılarını kağıza tərk etmək istəyir. Yazığam, bəxtiqarayam. Keçmişim qəm, hal-hazırım qəm, gələcəyim qaranlıq. İşıq əsəri görünmür, gənclik də dayanmır, gedir. Məndən uzaqlaşır. Dayandırmaq istəyirəm, dayanmır, ah-zar eləyirəm, nalələrim cavabsız qalır. (Bir Cavanın Dəftəri)
  • – Ahuramazda, sana en sadık olanlar kimler?
    Ahuramazda yanıt verdi:
    – Bana en sadıllar iyi düşünceli, hoş sözlü, salih amellilerdir. (Kızlar Bulağı)
  • İnsan həyatında güclük çəkirsə, onda həmişə keçmişi xatırlar, unudulmuş vəqələri, hafizədən silinmiş nöqtələri zehnində canlandırmağa çalışıb, ondan bir xoşluq duyar, təsəlli tapar. Keçmiş ağır olsa belə, yenə hal-hazıra üstün tutular. (Əsərləri – I Cild)
  • Ayrılıq, iştə, həyatın əsası! Bundan mütəəssir olmamalı! (Kızlar Bulağı)
  • “…eşqinə layiq olmaq istərdim.” (Kızlar Bulağı)
  • “Qəlb ki var, o da bu güldan kimi bir şeydir: sındımı tekrar düzəlməz.” (İki Od Arasında)
  • İnsan vəhşiliyini daima etiraf etmiş və buna qarşı din və dövlət kimi zəncirlər icad etmişdir. Lakin insan vəhşətinə qarşı bunlar da acizdir!.. (Studentlər)
  • Ancaq həyatı kitablarda yazılan kimi qəbul edir, Fikir və hərəkətindən də kitab qoxusu gəlir.. (Studentlər)
  • Mənə belə gəlir ki, həyatın qəlbi daima məndən kənar bir yerdə çarpır. Mən bu çarpıntının olmasını duyuram, amma onda iştirak etmirəm. (Studentlər)
  • Başka şehirler ,başka damlar ve başka manzaralar var ise bile, beni ilgilendirmiyordu. Ben şu dümdüz denizi , çölü ve ikisinin içinde kalan eski şehri oldukca seviyordum. (Ali ve Nino)
  • “Məsələ din icad edəndə deyil, məsələ bəşərin din axtarmasındadır.Peyğəmbər olmadan da insanoğlunun dini vardı.Oda, günəşə, aya, daşa, heyvanlara tapınan azmı olmuş?” (Studentlər)
  • “… ne siyah vardır, ne de beyaz. Şundan dolayı siyahta beyaz, beyazda ise siyah bulunur. Bu yüzden şunu tavsiye edebilirim: Öyleki işler yapalım ki yeryüzünde kimse zarar görmesin. Şundan dolayı her bir insanda bizlerden bir zerre, bizde de her bir insandan bir zerre vardır.” (Ali ve Nino)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş